3D-Utskrifter med FDM-Tekniken

Vad är/innebär FDM-tekniken

Med denna något mer vanliga och traditionella teknik använder man sig av en 3D-skrivare som matar ut plast från en rulle plasttråd som smälter vid hög temperatur. Sedan fästs den smälta plasten på en bygg-platta, där modellen byggs upp lager för lager. De fysiska 3D-modellerna får därefter sin form efter några minuter eller timmar beroende på storlek på hela utskriften.

FDM-teknikens fördelar

Med FDM-tekniken så finns det en hel del bra egenskaper som bland annat;

  • Material i olika färger
  • Material med olika egenskaper
  • Låg vikt
  • Snabba utskrifter

Fördelen med denna teknik är att man snabbt kan få en prototyp på en önskad design relativt fort för att kunna testa utseende och passform tills man är nöjd eller om man behöver justera den digitala 3d-modellen för ännu ett test.

 

FDM – Materialets egenskaper

Med FDM-tekniken så finns det numera en djungel med olika material som kräver olika temperaturer och hastigheter vilket kan påverka utskrifts tiden och kvalitén beroende på vilken budget man har för bättre resultat.

Beroende på hur viktig ytfinishen är kan man gå upp eller ner i lagerhöjd för att korta ner utskrifts tiden. FDM har också fördelen med att bestämma densitet och tjocklek på ytan på modellen. Insidan fylls med så kallade ”infills” med till exempel 25% plast och 75% luft.

Våra FDM 3D-skrivare kan skriva ut modeller som har 45 graders lutning utan att behöva använda stödmaterial. Så stor vikt läggs på hur modellen är orienterad vid utskrift för att minska antalet stöd vilket påverkar utskrifts tiden för att få så kostnadseffektiv 3d-utskrift som möjligt.

PLA
Termoplast baserad på stärkelse från majs eller sockerrör vilket gör den miljövänlig och biologiskt nedbrytbar. Finns i en mängd olika färger samt självlysande, semi-transparent mm.

ABS
Termoplast som är vanlig i plastprodukter i vår vardag. Finns i en mängd olika färger. ABS-plast kan efterbehandlas med aceton ångor vilket ger utskrivna 3d-modeller en slät och fin yta.

ASA
ASA har mekaniska egenskaper som är ganska lika ABS. De stora skillnaderna är att ASA har utmärkt UV-beständighet men också betydligt sämre slagseghet, speciellt vid låga temperaturer. ASA är ett mycket lämpligt material för applikationer utomhus. Det används brett inom fordonsindustrin, byggmaterial och utomhus möbler eftersom den klarar av UV-ljus.

Trä (masonit)
Träfiber blandat med PLA vilket ger en masonit- eller MDF-liknande känsla.

TPU & Ninjaflex
Silikonliknande material som ger 3d-utskrifter väldigt hög elasticitet. Finns i varierande färger.

PETG
Detta är ett material som kombinerar fördelarna från både PLA och ABS. Materialet är starkt och slagtåligt men samtidigt till viss del flexibelt.

Övriga material
Det finns en mängd material med olika egenskaper till den här typen av utskrifts teknik som extremt flexibla material, självlysande material, transparenta material, keramikliknande material mm.

Kontakta oss för mer information

3D-Utskrifter med FDM-Tekniken

3D-utskrifter i resin med DLP-tekniken

Efterbehandling av fysiska 3D-modeller